Kierrätätkö biojätteesi?

Biojätettä on eloperäinen, maatuva, kiinteä aines. Vain lajitellusta ja biologisesti käsitellystä biojätteestä saadaan talteen ja takaisin ravinnekiertoon kaikelle elämälle välttämättömiä ravinteita kuten fosforia ja typpeä, sekä humusta. Tämän lisäksi biojätteestä saadaan tuotettua uusiutuvaa energiaa biokaasun muodossa. Sekajätteeseen laitettu biojäte poltetaan jätevoimalassa, jolloin ravinteet ja humus haaskataan. Märän biojätteen lämpöarvo poltossa ei ole erityisen hyvä, mädätys on tehokkaampi keino saada biojätteestä  energiaa.

Biojätteeseen saa laittaa:

  • hedelmien ja vihannesten kuoret
  • ruoan tähteet
  • kalanruodot, luut
  • jähmettyneet rasvat
  • kahvin ja teen porot, teepussit ja suodatinpaperit
  • pehmopaperit, kuten talouspaperit, lautasliinat, nenäliinat
  • kasvinosat ja kuihtuneet kukat
  • pienet määrät haravointijätettä
  • lemmikkieläinten puupohjaiset kuivikkeet (esim. purut ja pelletit).​

 

Kysely

Lajitteletko biojätteesi

Katso tulokset

Loading ... Loading ...